Entä jos alkaisit tehdä ihan mitä huvittaa

Entä jos alkaisit tehdä ihan mitä huvittaa

perjantai 3. tammikuuta 2014

What to do in Copenhagen

Dinner and jazz

Olin Kööpenhaminassa kolme päivää työmatkalla välipäivinä. Mieheni oli mukanani yhden illan ja aamupäivän. Päätimme mennä illalla tutustumaan paikkaan nimeltään The Standard. Art Deco tyylisessä rakennuksessa sijaitsee kolme hyvää ravintolaa (sama omistaja kuin Noma ravintolalla) sekä jazzklubi. Olemme mieheni kanssa molemmat jazzin  ystäviä, etenkin sellaisen perinteisen jazzin. Söimme ravintolassa nimeltään Almanak. Nautimme kolmen ruokalajin menun. Kaikki ruokalajit olivat todella maukkaita ja niissä oli jotakin uutta! Menu vaihtuu viikoittain, sillä ruoka-aineet pyritään tuottamaan lähellä ja hyödyntämään aina kauden parhaita ruoka-aineita. Suuri osa ruoka-aineista tulee ravintolan omalta maatilalta. Kuvia minulla ei annoksista ole, sillä halusin kuvaamisen sijaan keskittyä nauttimaan ruuasta ja seurasta. Sorry.   
http://thestandardcph.dk/  

Ruokailun jälkeen siirryimme rakennuksen yläkertaan nauttimaan jazzklubin tunnelmasta ja musiikista. 

Breakfast time
ShopsCoffee shops and city life Kööpenhamina ei ole hinnaltaan mikään varsinainen ostosparatiisi, mutta valikoimat ovat todella hyvät ja liikkeet sijaitsevat mukavasti kävelyetäisyydellä toisistaan. Paikallisten pukeutusmistyyli on rento ja sporttinen, mutta varsin laadukas. Tästä syystä monissa vaateliikkeissä olisi makuuni sopivia vaatteita, vaikka kuinka paljon. Pysyin kuitenkin kovana, sillä en varsinaisesti ole nyt vailla mitään vaatetta. Miehelleni ostin lahjaksi yhdet kengät, kun hän kutsumanani tuli mukaani. 

Tunnelmallisissa kahviloissa palaa aamusta iltaan kynttilöitä pöydillä ja palvelu on mutkatonta ja hauskaa. Tanskalainen wienerbrod vie kielen mennessään.

Orvokit ja onnenpensas kukkivat joulukuun lopulla ulkona. 

Danish design

Tanskalainen nykydesign ilahduttaa sekä sisustusliikkeissä että uusissa rakenuksissa. 
Ihailen erityisesti uusia rakennuksia, joissa aina on sitä jotakin. Se jokin ei ole oranssi tai vihreä levy keskellä taloa eikä mosaiikkikuviot talojen seinillä, kuten monesti Suomessa. Se on jotakin tyylikästä ja klassista. 

Tanskalaisissa moderneissa kodeissa ei näe verhoja. Iltaisin on kiva kävellä asuntojen ohi ja katsella kuinka tanskalaiset täysin luonnollisesti oleilevat kodeissaan, joihin näkee suoraan sisälle. Se ei heitä näytä häiritsevän, että ohikulkija näkee heidät kalsarit jalassa laittamassa ruokaa tai istumassa pyjamassa ruokapöydän ääressä. 
Kotona meillä ei myöskään ole verhoja, kuin makuuhuoneissa. Useimmiten kuitenkin Suomessa iltaisin asuntoihin ei juurikaan näe sisälle. 


Iloinen ja välitön tanskalaisuus tarttuu! Hymyssä suin saavuin taas kotiin. 
  

6 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja Kööpenhaminasta oli todella mukavaa nähdä muutakin kuin se perinteinen merenneito, vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole =).

  VastaaPoista
 2. Iloinen Kööpenhamina! Ensi kerralla, milloin se tuleekin, pitää poiketa tuohon Standard-taloon kuuntelemaan jazzia. Kiitos vinkistä. Olen myös näitä verhottomia sisustajia, tosin meillä on säleverhot, mutta usein ne ovat kokonaan ylhäällä. Tanskalaisethan taitavat olla maailman onnellisimpia ihmisiä, tilastojen mukaan. Ei tyhjästä hymy tarttunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti piipahtamista tuolla The Standard paikassa! Olinkin täysin unohtanut, että niinhän ne tilastot taisivat kertoa. Se on kyllä aivan nähtävissä ja havaittavissakin.

   Poista
 3. Kiitos vinkistä, pitää ensi kerralla testata Standard. Madklubben http://www.madklubben.dk on yksi minun suosikeistani.
  Asumme Münchenin keskustassa modernissa (uudessa) kerrostalossa, eikä meillä, eikä monillakaan naapureilla ole verhoja asunnoissaan. Ikkunoiden ulkopuolella on kyllä tukevat kaihtimet, jos haluaa suojautua naapureilta tai auringolta. Aika harva niitä näyttää käyttävän talviaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos myös vinkistä, tuolla Madklubbenissakin pitää päästä käymään!

   Poista