Entä jos alkaisit tehdä ihan mitä huvittaa

Entä jos alkaisit tehdä ihan mitä huvittaa

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Elämää purjeveneellä (osa 3 / mitä siellä tehdään?)

Mitä perhepurjehdusreissuilla tehdään?

Tässä siis meidän perheen lomapurjehdukselta kuvaus. Tämä perhepurjehduskuvaus ei  perustu mihinkään tutkimukseen eikä käsitä kaikkia purjehtijoita. 

Purjehdus on luonnollisesti pääasiallinen ajankulu, samalla kun se on liikkumistapa. Yritän osallistua siihen monipuolisesti; ohjaan venettä, säädän purjeita, navigoin, teen ruokaa jne.
Vastustan sitä, että mies hoitaa veneessä ohjailun ja nainen kokkailun. Mielestäni kaikkien olisi jo pelkän turvallisuuden vuoksi hyvä osata tehdä veneellä kaikkia työtehtäviä. 
Purjehtiminen tapahtuu luonnonvoimilla ja vauhti riippuu tuulen voimakkuudesta ja suunnasta.  Säätä tulee merellä seurattua tarkemmin kuin kotona. Ihana on myös seurata auringonlaskuja ja -nousuja. Auringonlaskuista voi arvailla seuraavan päivän säätä. Mummini sanoi aikoinaan, että vanhakansa käytti sanontaa: "illan rusko on aamun pasko". Ruma sanonta, mutta pitää valitettavan usein paikkansa.


Purjehtiminen on todella hauskaa kauniilla säällä lenssillä ja slöörillä. Vastatuuleen eli kryssillä ja sateisella säällä purjehtiminen on aika karua touhua, jossa hyvät sadevaatteet ovat kullanarvoisia ja siltikin sormet ovat helposti aika kohmeessa. Olo on kuin uitetulla kissalla. Näin se kuitenkin on elämässä ja purjehduksessa, että välillä pitää kestää vastatuulta, jotta voi sitten taas nauttia myötätuulesta.  


Eräänä iltana ihastelin kaunista kuuta ja samaan aikaan sain tyttäreltäni Ruotsista tekstiviestin, että hän istuu rannalla ja ihastelee kuuta. Mikä ihana hetki! Siinä me yhdessä katselimme samaa kuuta eri maissa.

 
  
Aiempina vuosina lapsemme ovat lähinnä kalastelleet laiturilta haavilla. Tänä vuonna jännä juttu oli mato-ongella kalastus. Saaliiksi he saivat yleensä ahvenia. Uiminen on luonnollinen osa purjehdusretkiä, paitsi minulla, joka inhoan kylmää vettä. 


Suuremmissa satamissa voi urheilla. Kävin tänä vuonna mm. Hangossa pelaamassa tennistä ja rannalla joogassa (Merijooga). Molemmat olivat aivan ihanaa tekemistä purjehduspäivän jälkeen tai sitä ennen. Lapset urheilevat ihan omaehtoisesti. Rannassa on kiva käydä välillä myös ravintoloissa syömässä ja katsomassa nähtävyyksiä tai tapahtumia. Tänä vuonna kävimme mm. Turussa Forum Marinumissa. Hangossa kävimme SeaHorse week esteratsastuskilpailuja seuraamassa muutamana päivänä nuorimman tyttäreni kanssa.  
Högsåran Farmors Cafe. 
 


Veneellä olemme päivät oman perheen kesken. Välillä on kiva tapailla ystäviä ja sukulaisia rannalla.

Lastemme serkku tuli meitä tapaamaan vanhempiensa kanssa.
 
Onneksi on vielä kesää jäljellä! Nautinnollista elokuun alkua kaikille! 

4 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä aina todelliset hyvän mielen kuvat ja jutut - kiitos taas tästä (ja edellisestäkin) postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla, että saan sinulle hyvän mielen!

   Poista
 2. Elämää parhaimmillaan! Olen täysin samaa mieltä kuin Merenneito. Juttujasi on aina tosi kiva lukea ja samalla ihailla upeita, tunnelmaa tulvivia kuviasi :) Nautinnollista elokuuta sinulle myös!

  VastaaPoista