Entä jos alkaisit tehdä ihan mitä huvittaa

Entä jos alkaisit tehdä ihan mitä huvittaa

perjantai 8. elokuuta 2014

All you need is less!

Elämä on mielenkiintoinen seikkailu. Mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän sitä miettii onko käyttänyt elämänsä oikein. Onko keskittynyt asioihin, joita pitää tärkeänä. Onko tehnyt valintansa kuunnellen omaa sydäntään vai onko ulkopuolelta asetetut odotukset ohjanneet päätöksiäsi. Kaikki me kai omalla tavallamme tavoittelemme elämässämme onnellisuutta. Mitä se onni sitten oikein on? Luulenpa, että se saattaa olla lähempänä kuin arvaammekaan. En usko, että se tulee ajautumalla oravanpyörään ja haalimalla enemmän materiaa. Yleensä enemmän tarkoittaa myös enemmän työtä ja enemmän huolehdittavaa ja vähemmän vapautta ja vapaa-aikaa. Miksi ajautua oravanpyörään, jos kaikki onnen osatekijät jo löytyvät elämästämme, kun oikeasti pysähdymme miettimään!  


Olen lähiaikoina lukenut kaksi kirjaa, jotka ovat vahvistaneet omaa ajatusmalliani. Toinen kirja on "Ekovuosi Manhattanilla" ja toinen kirja on "Erilainen ote omaan talouteen". 

Olen pääsemässä elämässäni vaiheeseen downshifting, leppoistaminen tai elämän kohtuullistaminen. Aatteen tarkoituksena on parantaa elämänlaatua vähentämällä kulutusta ja työntekoa. Olen vähentänyt kotona myös merkittävästi tavaraa ja se on todella vapauttavaa! Pyrin siihen, että kaapeissani olisi vain tavaraa, jota käytän viikoittain vähintään kuukausittain tai tavaraa, jolla on minulle suuri tunnearvo. Ostan laadukkaita ajattomia tuotteita ja hoidan niitä hyvin. Murehdin tulevaisuuden jätevuoria. En halua olla mukana kasvattamassa niitä turhaan. 



Downshifting tavoitteet: 

Stressitason äärimmilleen venyttäminen sekä jatkuva parempaan pyrkiminen sekä loputtomat ylityöt ovat ominaisia nykypäivän yritysmaailmassa. Downshiftaaja näkee näiden asioiden johtavan ennen pitkää romahdukseen, sairastumisiin, perhesuhteiden rakoiluun sekä unettomuuteen. Keskeisenä ajatuksena on, ettei raha tuota ihmiselle onnellisuutta vaan sosiaalinen pääoma sekä perusasioiden toimivuus, joka luo turvallisuuden tunteen ja pohjan mielenrauhalle. Ihmiselle keskeisimpinä asioina nähdään työn sijaan olevan esimerkiksi perhe, ystävät, elämykset sekä niin henkinen kuin fyysinen terveys, joista downshiftaaja ei ole valmis luopumaan rahan tai statuksen tähden. Kyse on yksinkertaisimmillaan siis arvojärjestyksen uudistuksesta, jossa ihminen punnitsee, mitkä asiat hänelle todellisuudessa merkitsevät ja alkaa käytännössä elää arvojensa mukaisesti. Tavoitteena on mielekkäämpi elämä sekä mielenrauha.  




All you need is less!

12 kommenttia:

  1. Juuri näin! Vaikka moni puhuu elämän downshiftaamista vastaan (kansantalouden tai yhteiskunnallisten velvoitteiden näkökulmasta), niin näin se vasn tuntuu menevän: oravanpyörässä suorittaminen ei lisää terveyttä, hyvinvointia ja onnellisuutta. Olen tehnyt myös isot ratkaisut ja elän pitkälti samoilla periaatteilla kuin sinä :) Niin että onnea meille valitsemallamme tiellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin olenkin huomannut, että elämänarvosi ja -näkemyksesi ovat pitkälti samankaltaisia, kuin omani. Onnea myös sinulle ja iloista alkanutta viikkoa!

      Poista
  2. Hyvä postaus. Hymyillen ja hyvin mielin luin. Näillä arvoilla ja niitä opettaen eteenpäin. Onnea ja onnellisuutta uuteen kotiinne. t, Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ihana, että sain hymyn huulillesi ja hyvän mielen ;-)

      Poista
  3. Varmaankin luopua pitäisi isosta maasturistakin ja merkkivaatteista, ne jos jokin kuuluvat turhuuksiin? Ei millään pahalla, ihan vaan totean totuuden.

    Jippo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukin eläköön omaa sydäntään kuunnellen. Tässä blogissa en anna elämänohjeita muille, lähinnä kerron havainnoistani, ajatukistani ja omasta elämästäni. Me luovuimme isosta maasturista, kun totesimme sen olevan niin epäekologinen laite, bensasyöppö. Turhuus on omasta mielestäni esine tai asia, jota ei käytä. Ostan harvakseltaan merkkivaatteita, koska olen todennut ne pitkäikäiseksi. En suosi kertakäyttö hyödykkeitä. Ostan harkiten tarpeeseen. Minulle sopii tapa, jossa ostan yhden laadukkaan tuotteen ja hoidan sitä hyvin, joten voin käyttää sitä pitkään, mielummin kuin ostaisin monta huonolaatuista tuotetta useammin. Kukin tehköön siten, kuten itsestä tuntuu oikealta. Näin todetakseni.

      Poista
  4. Totta joka sana! Minäkin haluaisin eroon ylimääräisestä tavarasta, mutta en vaan saa mitenkään aloitettua. Uskon todella, että se antaisi lisää tilaa kaappeihin, mutta myös sielulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se jotenkin puhdistaa ilmapiiriä ;-) Samaan aikaan pitää tietysti tarkkailla, että tilalle ei tule uutta tavaraa.

      Poista
  5. Niin totta, hyvä teksti!! Kiitos.

    VastaaPoista
  6. Hyvä kirjoitus ja täyttä totta! Kun on saavuttanut tietyn elintason, eivät tavarat enää lisää onnellisuutta. Vähemmän tavaraa, enemmän elämyksiä. Siinäkö onnellisuuden avaimet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se taitaa olla. Tavara voi lisätä onnellisuutta hetkeksi, mutta ei todennäköisesti pidemmällä tähtäyksellä. Varmaa on se, että ainakin sen hankinta vaatii rahaa, joka taas lisää työmäärääsi ja työhön käyttämääsi aikaa.

      Poista