Entä jos alkaisit tehdä ihan mitä huvittaa

Entä jos alkaisit tehdä ihan mitä huvittaa

lauantai 13. joulukuuta 2014

Kolme asiaa

Katselin kesällä Ruotsissa telkkarista ohjelmaa, jossa psykologi auttaa ohjelmaan ilmoittautunutta henkilöä hänen ongelmissaan. Sarjan ihmisillä on erilaisia psykologisia syitä olla onnettomia. Katsomani jakson ydinoppi menee niin, että ihminen miettii iltaisin kolme asiaa ennen nukkumaanmenoa. Ne olivat: 

1) asia, josta olit tänään kiitollinen
2) hetki, jolloin olit todella läsnä. 
3) asia, jossa olit tänään hyvä 

Mietin toisinaan iltaisin nämä kohdat läpi tai sitten mietin kolme asiaa, joista olin tänään kiitollinen. Niin tai näin menetelmä on kuulemma helppo kotikeino lisätä ihmisen onnellisuutta. Uskon kyllä vahvasti tähän. 


Mitäkö mietin tänään illalla?  Mitä nämä minun kolme asiaani tänään olivat? 

Hetkiä, joissa olin todella läsnä ja joista olen kiitollinen, olkoon ne tälle päivälle seuraavat:  

Lähdin aamulla toipilaan poikani kanssa kuusenhaku reissulle. Valitsimme kuusen, kannoimme sen yhdessä autolle ja hän sahasi pihassa vielä kuusenrunkoon uuden imupinnan. Hän onnistui näyttämäään siltä, että teki kaiken tämän vielä ihan mielellään.  

Rauhallinen hetki, jonka vietin kaksin vanhimman tyttäreni kanssa autossa, kun pelastin hänet bussipysäkille kävelyltä ja odottelulta vesisateessa. Söimme salaa lakritsaa ja juttelimme. Auton ikkunat huurassa, vettä satoi kaatamalla, ruuhka-aika ja harmaata. Kuitenkin kaikki niin hyvin. 

Hetki, kun nuorimmainen tyttäreni piti meille pianolla joulukonserttia (harjoitteli joululauluja) ja minä sain laulaa. Toisista laulun sanoista tuli hiiiieeemaaan piiitkiiiä, kun tempo oli hetkittäin vielä hidasta. Lauluäänenikin oli flunssan jäljiltä kadoksissa, josko sitä on koskaan ollutkaan. Kiitollinen olen myös hetkestä, kun koristelimme hänen kanssaan joulukuusen ja nauroimme sille, miten he pienenä koristelivat kuusen ja miten minä yöllä salaa "korjailin" sen.   

Hetki, kun juttelin kummisetäni kanssa puhelimessa. Meillä on mukava tapa soitella usein viikonloppuisin toisillemme. Milloin muistellaan menneitä ja milloin haaveillaan tulevista. Aina vaihdetaan kuitenkin tämän hetken kuulumisia.  
  
Missä olin tänään hyvä? Suomalaisena tähän on todella vaikea vastata, sillä itseään ei saa kehua näin kaiken kansan kuullen. Olin hyvä tekemään thaimaalaista kalakeittoa, jolla mieheni (hän on vuorostaan flunssan kourissa) parani. Hänen omin sanoin: "siitä sinun tekemästä kalakeitosta alkoi sellainen noste voinnissa". 

Niin ja olinhan aika hyvä taas kehittämään perinteistä joulutorttua ;-) Tomusokeri vain pinnalta  suli ennen kuvausta lähes kokonaan. 


Hyvää viikonloppua! Nauttikaa, eläkää hetkessä ja kehukaa itseänne! Mitkä ovat sinun päivän kolme kohtaasi?  

P.S. Huomiselle luvattua lumimyräkkää innolla odottava! 

8 kommenttia:

 1. Annoit jälleen roppa kaupalla ajattelimsen aihetta! Otan heti käyttöön, sillä minusta tämä auttaa myös siihen, että muistaa välillä pysähtyä hetkiin - aivan ihanaa. Ja niin se menee, että arjen ihanat asiat ovat juuri niitä, kun voi tehdä toiselle palveluksen (pelastaa sateesta) ja nauttia yhdessä (salaa lakritsia). Itse saan itseni kiinni välillä siitä, että katselen junioria ja pelkään, että hän kasvaa liian pian aikuiseksi, että en ehdi nauttia tarpeeksi hänen jokaisesta vuodesta lapsena ja nuorukaisena. Samalla olen kuitenkin kiitollinen, kuinka upea nuori nainen hänestä on kasvamassa. Aivan ihanaa joulunodotusta teidän koko ihanalle perheelle <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, että niistä hyvinkin pienistä hetkistä se elämämme koostuu. Yritän myös muistutella itseäni nauttimaan niistä ja pysähtymään hetkiin -olemaan läsnä niissä. Tunnistan myös tuon kuvaamasi pelon siitä, että huomaa lasten olevan aikuisia ja poissa kotoa. Nautinnollista joulun odotusta myös teidän ihanalle perheelle!

   Poista
 2. Oi että miten ihana ja pysäyttävä postaus! Tuo ykköskohta on helppo, mutta sitten jo heti vaikeutuukin.
  Tänään kun istuimme eräässä kahvilassa Porvoossa, niin katselin kahta tytärtäni, siskoani ja rakasta yhteistä ystäväämme, heidän siinä keskustellessaan keskenään, ja tajusin, miten täynnä iloa ja onnea tämä hetki onkaan. Yritän opetella useamminkin pysähtymään hetkeen ja ymmärtämään sen arvokkuuden.
  Kolmas kohta on itselleni ehdottomasti vaikein. Siinäpä minulle haastetta roppakaupalla :)
  Kiitos kauniista, ajattelemisen aihetta antavasta postauksesta!
  Hyvää joulunalusaikaa sinulle ja perheellesi! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havahduin samaan asiaan, että harjoitus oli yllättävän vaikea. Ihana yhteinen hetki teillä tuolla Porvoossa! Onnellista joulun odotusta myös sinulle ja perheellesi!

   Poista
 3. Ihana postaus taas - kiitos NJ!

  Tuo kiitollisuus tulee jo ihan luonnostaan, mutta kahta muuta askelta pitää vielä tietoisesti harjoitella. Ihania joulunodotuspäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, harjoitellaan näitä kahta kohtaa ;-) Iloista joulun odotusta myös sinne purjehtijakotiin!

   Poista
 4. Uskon kyllä tuohon, että jos onnellisuuteen ja sen aikaansaamiin asioihin vähän keskittyy ja huomioi ne, kokeekin itsensä pitkässä juoksussa onnellisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se niin on tai niin minä ainakin uskon. Samalla olen työstäni paljon samaisten asioiden kanssa, mistä sinäkin olet kirjoitellut, nimittäin tuosta materiasta luopumisesta ja etenkin sen lisää hankkimisesta. Huomaan, että sekin lisää onnellisuuttani, siis vastuullinen kuluttaminen ja ekologisuus. Hyvää joulun odotusta myös teidän perheelle!

   Poista