Nämä kuvat ovat säilyneet harrastuksen alusta. Saattavat olla jopa ensimmäiseltä tunnilta.
Tarina jatkui siitä, kun nuorin tyttäreni alkoi harrastamaan poniratsastusta kuusi vuotiaana minikursseilla. Seurattuani lajia tyttäreni harrastamana muutaman vuoden alkoi heräämään kiinnostus palata hevosen selkään. Olinhan vuosien saatossa käynyt muutamia vaelluksia islanninhevosilla. Aikani rohkeutta kerättyäni, ilmoittauduin kaksi vuotta sitten kesällä aikuisten (kauan sitten ratsastaneiden) intensiivikurssille. Toisen tunnin päätteeksi vietiin yksi ratsastaja tunnin päätteeksi sairaalaan aivotärähdyksen takia. Hurahdin vaaroista huolimatta (tai juuri niiden takia) lajiin totaalisesti. Jokaisen tunnin päätteeksi sitä kokee olevansa niin voimakkaasti elossa. Jonkin sortin adrenaliinijunkie kai pitää olla, jos tällaisesta nauttii. Nauttii tai ei, siinä rajoilla kai toistaiseksi liikutaan. Toisinaan tunnit menevät tosi hyvin ja silloin nautinto on suunnaton. Rodeota muistuttavien tuntien jälkeen, sitä joutuu todellakin keräilemään kaiken taitonsa ja rohkeutensa rippeet kasaan seuraava tuntia varten.
Monissa urheilulajeissa käytetään nykyään huipputasolla psykologistavalmennusta. Olen meidän session jälkeen vakuuttunut siitä, että se on äärimmäisen tärkeätä ja hyödyllistä. Siinä vaiheessa, kun kilpaurheilijat ovat kaikki huipputasolla syntyy ero takuuvarmasti pään sisällä. Kuka hallitsee kisatilanteessa parhaiten hermonsa ja kuka uskoo voimakkaammin omaan voittoonsa? Meidän tasolla siitä oli hyötyä siinä mielessä, että tässä lajissa vaikutamme omalla jännityksellämme voimakkaasti "urheiluvälineeseemme" eli hevoseen. Näin kierre on valmis. Nyt olen reilun viikon käyttänyt saamiani työkaluja myös töissä ja kotona. Uskon niiden olevan todella toimivia. Kahvinkeittimeni vieressä on näkyvillä voimatekstejä tyyliin: "Osaan ratsastaa", "Hyvin se menee", "Ei mitään hätää". Eräs ratsastuskaverini sanoi, että aikoo liimata näitä post-it lappuja myös autoonsa, jotta hän voi lukea niitä matkalla tallille. Power pose -työkalun lanseerasin myös miehelleni ennen hänen jännittävää työjuttuaan. Opimme illan aikana hyvin paljon, kiitos Katan.
Tämän illan ratsastustunnillani pääsen käytännössä harjoittelemaan jälleen näitä keinoja. Pyrin löytämään kehooni rentouden, sillä rennossa kehossa ei voi olla jännittynyttä mieltä. Opin myöskin sen, että sen sijaan, että taistelen jännitystäni vastaan, hyväksyn sen. Yritän karistaa tallin lattialle stressin ja arjen vaikeudet ja palata kotiin rentoutuneena ja rauhallisena. Mikä ihme meitä vetää niin tiukasti sellaisen harrastuksen pariin, jota ei voi koskaan hallita täydellisesti?
Rauhallista sunnuntaita!
Tuttu tunne ja hyviä vinkkejä tännekin. Pari kuukautta sitten ratsastustunnilla laukkavoltissa hevoseni kaatui. Siis kaatui ihan kyljelleen. Minulle, eikä hevoselle käynyt kuinkaan, mutta jätti pelkojäljen, jota nyt työstän jokaisella ratsastustunnilla. Se kun on muuten niin huppukivaa.
VastaaPoistaHui, olipa pelottava tapahtuma. Onneksi selvisit vain säikahdyksellä.
PoistaTuollaisten pelottavien tuntien jälkeen oppiminen aina hidastuu hetkeksi (ehkä jopa taantuu), kun joutuu miettimään mielenhallintaa, mutta kuten sanoit onnistuneita tunteja ei voita mikään ;-)